Κάποιες διευκρινήσεις πάνω στο θέμα Real Beauty με αφορμή τα παρακάτω σχόλια που έγιναν στην συζήτηση που γίνεται εδώ

===

«Και είναι σπάνιο αυτό που θα κάνει ρυτίδες μια μέρα;Ή που θα αποκτήσει, έστω λίγη κυτταρίτιδα;Ή που θα ασπρίσουν τα μαλλιά του;»

Μα δεν κρίνεις σε βάθος χρόνου. Κρίνεις αυτό που βλέπεις εκείνη την στιγμή.

«Τι είναι σπάνιο; Τι είναι κοινό;»

Σπάνιο είναι αυτό που δεν βρίσκεις εύκολα. Κοινό χαρακτηριστικό είναι αυτό που το έχουν οι περισσότεροι.

Δεν γνωρίζω όμως πιο σπάνιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που μας κάνει όμορφους στα μάτια των άλλων. Σπάνιο μπορεί να είναι και ένας υπερβολικά κοκαλιάρης ή ένας υπερβολικά παχύσαρκος άρα από μόνη της η σπανιότητα δεν φτάνει.

Πιστεύω ότι η ομορφιά γενικά είναι υποκειμενική αλλά ίσως να υπάρχει και ένας πυρήνας ο οποίος είναι κοινός σε όλους τους ανθρώπους. Αυτές τις δύο περιπτώσεις που ανάφερα πριν συνήθως τις απορρίπτουμε διότι η ομορφιά έχει να κάνει και με την υγεία. Η ομορφιά είναι μέρος του μηχανισμού που μας κάνει να ζευγαρώνουμε όμως δεν θα ήταν και τόσο πετυχημένος μηχανισμός αναπαραγωγής αν βρίσκαμε ελκυστικά και επιθυμούσαμε τα άτομα πχ με βουβωνική πανώλη ή με μια παραμορφωτική γεννετική ασθένεια. (όπως δεν θα ήταν πετυχημένος μηχανισμός επιβίωσης το να βλέπουμε τα λιοντάρια ως άκακα ζωάκια που μπορούμε να πάμε να τα χαϊδέψουμε)

Ναι είμαστε άνθρωποι με ελεύθερη βούληση και μπορούμε να σπάσουμε τους «κανόνες» και να είμαστε και με άτομα που μπορεί να μην έχουν μια υγιή εμφάνιση (με άτομα που έχουν ALS) αλλά μάλλον είναι άλλοι οι λόγοι (προσωπικότητα etc) για τους οποίους είμαστε με αυτά τα άτομα παρά η σεξουαλική έλξη που προέρχεται από την εμφάνιση τους.

Αυτά όσον αφορά τις πολύ ακραίες περιπτώσεις που είναι μεν σπάνιες αλλά δεν τις επιθυμούμε οι περισσότεροι.

Πάμε τώρα στις δύο κοπέλες που έχω βάλει στο άρθρο. Καμία από τις δύο δεν έχει health issues ώστε να να μην είναι επιθυμητή. Εδώ αρχίζει και παίζει η υποκειμενικότητα μεγαλύτερο ρόλο. Κάποια άτομα μπορεί να βρουν την αριστερά ιδιαίτερα ελκυστική λόγω του σώματος της (έχω τρεις κολλητούς που τους αρέσει αυτός ο τύπος) κάποια άλλα άτομα μπορεί να την βρουν ιδιαίτερα ελκυστική παρά το σώμα της (εγώ δεν ψήνομαι για αυτόν τον τύπο αλλά είχα χάσει τα μυαλά μου κάποτε για μια κοπελιά που είχε μπλε μάτια). Η πλειονότητα στην εποχή μας όμως την δεξιά την βρίσκει ιδιαίτερα όμορφη είτε βρίσκει το σώμα της αριστερά όμορφο είτε όχι.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί η δεξιά είναι η πιο όμορφη κατα γενική ομολογία.

Αν ρωτούσε το «καθρέφτη, καθρεφτάκι» της ποιό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του χαρακτηριστικού που την κάνει «την πιο όμορφη σε όλο το βασίλειο» πιστεύω ότι θα απαντούσε πως είναι η σπανιότητα.

Η Αισθητική είναι κλάδος της Θεωρίας της Αξίας. Πως μετράμε την Ομορφιά; Δεν έχει μονάδες μέτρησης, απλά κάνουμε μια ιεραρχημένη λίστα όπου η εξωτερική εμφάνιση του καθενός παίρνει την θέση της ανάλογα με την αξιολόγηση που κάνουμε εμείς. Γενικά κάτι έχει αξία αν είναι χρήσιμο (σε αυτήν την περίπτωση αναπαραγωγή) και σπάνιο (πχ το νερό δεν είναι όσο ακριβό είναι το πετρέλαιο). Όσο δεν είμαστε στα άκρα το χρήσιμο υπάρχει (υγεία) από εκεί και πέρα μάλλον είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό θέμα σπανιότητας (πέραν των άλλων χαρακτηριστικών -τα οποία δεν γνωρίζω- που δίνουν αισθητική αξία σε κάτι). Μια ξανθιά ανάμεσα σε έναν πληθυσμό όπου οι καστανές κοπέλες είναι σε πληθώρα μπορεί να θεωρηθεί από τον ανδρικό πληθυσμό ομορφότερη (και τούμπαλιν μια μαυρομάλλα σε μια κοινωνία όπου οι ξανθές είναι η πλειονότητα, δεδομένου όμως ότι δεν κυριαρχούν ρατσιστικές απόψεις)

Αν η ομορφιά δεν ήταν ένα σπάνιο χαρακτηριστικό δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία αν μας έλεγαν «είσαι όμορφος/η». Δεν θα ήταν κομπλιμέντο αλλά μια απλή διαπίστευση όπως το «είσαι αρτιμελής». Στα περισσότερα άτομα όμως αρέσει να αρέσουν άρα έχει αξία η ομορφιά ακριβώς επειδή δεν είναι κάτι το κοινό όπως το ότι οι περισσότεροι έχουμε όλα τα άκρα μας. Οι κοπέλες της καμπάνιας λοιπόν έχουν ένα κοινό σώμα ακριβώς επειδή η πλειονότητα έχει παρόμοιο τύπο σώματος. Η καμπάνια προσπαθεί με επιθετικό τρόπο να μας πείσει ότι αυτή είναι η Real Beauty (λες και οι άλλες κοπέλες που έχουν άλλο τύπο δεν είναι πραγματικά όμορφες, είναι ψεύτικα όμορφες.) και το βρίσκω εξίσου χαζό όσο βρίσκω τις διαφημίσεις που σου βάζουν μια μοντέλα που δεν είχε ποτέ κυτταρίτιδα να αλείφει στα οπίσθια της την τάδε κρέμα ή μια 19άρα/20άρα μια αντιρυτιδική κρέμα. Δύο τινά ή θέλει να μας πείσει ότι αυτός ο τύπος σώματος εκφράζει την «πραγματική ομορφιά» ή ότι η ομορφιά (από άποψη εξωτερικής εμφάνισης εννοείται, δεν πουλάει βιβλία, κρέμες ομορφιάς πουλάει) δεν είναι θέμα σώματος (προφανώς θέλει να μας πει οτι είναι θέμα δέρματος… αλλιώς πως θα τις πείσει να αγοράσουν τις κρέμες της;).

Η ομορφιά δεν είναι μονάχα θέμα τύπου σώματος αλλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι δε παίζει ρόλο 🙂 Γενικά δεν πρέπει να μασάμε the beauty is in the Eye of the Beholder όπως λένε. Για τον καθένα μας υπάρχει εκεί έξω ένας/μια beholder που μας βρίσκει όμορφους. (RPGάδες: Δεν εννοώ τέτοιο :Ρ)

ΥΓ: Για όσους λένε ότι τελικά αρέσουν περισσότερο οι αδύνατες επειδή τα media μας τις έχουν επιβάλλει να τους δούμε τι εξήγηση θα δώσουν αν η συντριπτική πλειονότητα γίνει σαν την Gisele και οι παχουλούλες γίνουν ξανά πάλι της μόδας (Αν και πιστεύω ότι αν συμβεί ποτέ το πρώτο -δλδ να έχουν σώμα σαν την gisele- μάλλον κάπου αλλού θα παίζει το θέμα ομορφιάς, κάποια άλλη διαφορετικότητα, μάτια, sex appeal, ντύσιμο, micromutations και δεν θα έχουμε μια επιστροφή στα αναγεννησιακά πρότυπα, ίσως γιατί έχω την εντύπωση ότι μια λίγο πιο παχια από την gisele -στην φώτο του λινκ- είναι πιο κοντά στον πυρήνα που λέγαμε, who knows.)

-ή θα ζούμε σε virtual κόσμους ala Matrix με κουφά Avatar που δεν έχουν ανθρώπινες μορφές ala idoru… «ωραίο avatar έλα να κάνουμε cybersex» :Ρ-

Advertisements