synedrio
Πέρασα πολύ ωραία αυτές τις δυο ημέρες 🙂
Συνάντησα από κοντά τον Ανδρέα από το Versutia και τον Γιώργο από το So What!, γνώρισα τον Σπύρο Ντόβα, τον Σταύρο και τον Κώστα. Είδα τον Παύλο, τον Κουκ, τον Φώτη, την manga-girl (DEWA MATA 😉 ) και επιτέλους την Σουφραζέτα (που παρεμπίπτοντως είναι και macού!).

Το Σάββατο, οκτώ και κάτι ήμουν στην Πλατεία Συντάγματος για να συνδεθώ στο δωρεάν wi-fi δίκτυο που υπάρχει εκεί. Κατά τις εννέα παρά πήγα στο Πανεπιστήμιο, την στάση του μετρό, όπου και μου μίλησε ο Κώστας γιατί κατάλαβε από την μπλούζα μου ότι ήμουν για το συνέδριο :Ρ. Για να περάσει η ώρα πήγαμε στα Starbucks που έχει εκεί δίπλα (πήρα λευκή σοκολάτα με γεύση καρύδα 🙂 ). Εννέα και δέκα περίπου ήρθε το πούλμαν για να μας πάει στην Ανάβυσσο όπου γινόταν το συνέδριο.

Το συνέδριο το χαιρέτησαν ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου κόμματος, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος από το Παρατηρίο του Ελσίνκι, η Ευαγγελία Βλάμη από την ΟΛΚΕ, ο πρόεδρος του κόμματος Ουράνιο Τόξο, o Ηλίας Ζαφειρόπουλος από το ΟΑΚΚΕ και ο Νίκος Μπίστης από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης έστειλαν γραπτούς χαιρετισμούς ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος από την Μόσχα, ο Στέφανος Μάνος που δυστυχώς είχε σπάσει το πόδι του και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασιλείου.

fspin Μαζί με το πρόγραμμα του συνεδρίου μας έδωσαν και μια πολύ ωραία καρφίτσα όπου αναπαριστά το φ σε σχήμα @. Το φ συμβολίζει τον φιλελευθερισμό και το σχήμα του την διαδικτυακή φύση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας εφόσον όλη η οργάνωση και ο προσυνεδριακός διάλογος έγινε μέσω Δικτύου.

Anywayz παραθέτω μερικά σημεία του προγραμματικού πλαίσιου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας που ψηφίστηκε σε αυτό το συνέδριο:

Αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των τοξικοεξαρτητικών ουσιών

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν θεωρεί με κανέναν τρόπο ότι η χρήση τοξικοεξαρτητικών ουσιών αποτελεί έγκλημα. Κάθε πολίτης στον ιδιωτικό του χώρο είναι ελεύθερος να διαχειρίζεται ελεύθερα το σώμα του και να καταναλώνει όποιου είδους ουσίες επιθυμεί. Φυσικά η ελευθερία χρήσης τοξικοεξαρτητικών ουσιών δεν επεκτείνεται σε περιπτώσεις που θέτουν σε κίνδυνο άλλους πολίτες (π.χ. οδήγηση)

Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και μετατροπή του ελληνικού στρατού σε επαγγελματικό

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης στρατιωτικής ή εναλλακτικής θητείας και προτείνει την συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων αποκλειστικά σε εθελοντική και επαγγελματική βάση.

Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ανδρών και γυναικών

Την αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού γάμου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου καθώς ο υπάρχων νόμος δεν προβλέπει τα φύλα των συζύγων.

Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αναγνωρίζοντας το ατομικό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης (ΟΗΕ 1984), προτείνει τον πλήρη διαχωρισμό πολιτείας και θρησκευτικών οργανισμών και υποστηρίζει ότι οι νόμοι του κράτους οφείλουν να έχουν αποκλειστικά και μόνο κοσμικούς σκοπούς, να είναι ουδέτεροι απέναντι στις θρησκείες και να μην οδηγούν σε εμπλοκή πολιτείας και εκκλησίας.

Μεταναστευτική πολιτική

Αυτόματη χορήγηση υπηκοότητας σε όλους όσους γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος.
Κατάργηση των παραβόλων για τις αιτήσεις νομιμοποίησης.
Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές σε όλους του νόμιμους κατοίκους της ελληνικής επικράτειας ανεξαρτήτως καταγωγής ή ιθαγένειας.
Αναδιοργάνωση των μέτρων ελέγχου της λαθρομετανάστευσης με έμφαση στους εσωτερικούς ελέγχους (με παράλληλο έλεγχο της ελληνικής αγοράς εργασίας γενικότερα).

Για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Αρνητικός φόρος

Στην καρδιά της αναμόρφωσης του κοινωνικού συστήματος, προτείνουμε κάθε ενήλικος Έλληνας να λαμβάνει κάθε μήνα συγκεκριμένο ποσό που θα καθοριστεί ανάλογα με τις δυνατότητες του κράτους. Αυτό το ποσό εκπίπτει του συνολικού ποσού του φόρου επί του εισοδήματος (ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε αφορολόγητο εισόδημα μέχρι ένα ορισμένο ύψος).
Κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος, αυτή η αρνητική διαφορά μετατρέπεται σε φορολογική επιταγή, καταβεβλημένη μηνιαίως (αρνητικός φόρος).

Σε αντάλλαγμα αυτού του εγγυημένου για όλους εισοδήματος, προτείνουμε την κατάργηση όλων των επιδομάτων και των άλλων μηχανισμών αναδιανομής. Αυτό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα περιλαμβάνεται επίσης στα προερχόμενα από συντάξεις εισοδήματα μέσω κατανομής.

Παιδεία
Κατάργηση του Κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση, όπου αυτό ακόμα υπάρχει, και περιορισμό του κράτους σε ρυθμιστικό-εποπτικό ρόλο.

Θέσπιση ειδικών νόμων που θα ορίζουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (κερδοσκοπικών και μη)

Καθιέρωση κουπονιών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και σπουδαστές τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς και στις οικογένειες τους να επιλέξουν ελεύθερα το εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμούν, ανεξάρτητα του χαρακτήρα του, μεταφέροντας δια της επιλογής τους στο ίδρυμα αυτό την δημόσια χρηματοδότηση που τους αναλογεί.

Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνισμός

Απόσυρση του κράτους από κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αυστηρή τήρηση από το κράτος των κανόνων του ανταγωνισμού.
Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που δημιουργούν στεγανά στα κλειστά επαγγέλματα, ελευθερία εισόδου/εξόδου των επαγγελματιών σε/από αυτά.

Φορολογία

Δραστική μείωση φορολογίας εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με παράλληλη μείωση των δημόσιων δαπανών και όχι μετακύλιση των φορολογικών εσόδων σε έμμεσους φόρους καταναλωτικών προϊόντων.

Θέσπιση Φορολογίας Μοναδικού Συντελεστή (Flat Tax) με χαμηλό πλαφόν και κατάργηση όλων των επί μέρους φοροαπαλλαγών.

Διανομή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την δωρεάν διανομή σε όλους τους πολίτες, σε ίσης οικονομικής αξίας μερίδια, όλης της μη αξιοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

αρκετά… παρέθεσα μια δυο γραμμές από μερικά θέματα και πιάστηκε το χέρι μου 🙂

Το συνέδριο ενέκρινε τη διακήρυξη της Αναβύσσου, το προγραμματικό πλαίσιο και το καταστατικό του κόμματος και εξέλεξε τον πρώτο της πρόεδρο και την πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του.

Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας εξελέγη ο κ. Φώτης Περλικός, αντιπρόεδροι οι κ Τάσος Αβραντίνης και Μανώλης Μανωλεδάκης, Γενικός Γραμματέας ο κ. Δημήτρης Σκάλκος και μέλη ο κ. Αντώνης Βλυσίδης, η κ. Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο κ. Αντύπας Καρίπογλου, ο κ. Διονύσης Κατρανίτσας, ο κ. Στρατής Καττάκος, ο κ. Κώστας Κουκόπουλος, ο κ. Θανάσης Παπανδρόπουλος, ο κ. Γιώργος Σαρηγιαννίδης, ο κ. Χρήστος Στεργίου, ο κ. Γιώργος Σχοιναράκης και ο κ. Σπύρος Χατήρας. Οι αποφάσεις του συνεδρίου και άλλο ενημερωτικό υλικό θα είναι σύντομα διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας
.

Advertisements