Το CD πέθανε, ζήτω το mp3

compact discΕδώ και πάρα πολλά χρόνια έχω μετατρέψει όλα μου τα cd σε mp3 αλλά μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα (διαβάζοντας αυτό και αγοράζοντας αυτό) ότι για εμένα το cd έχει πεθάνει. Πάει πολύ καιρός από την τελευταία φορά που αγόρασα cd και ο λόγος δεν είναι επειδή μπορώ να βρω την μουσική που θέλω δωρεάν (τα συγκροτήματα που μου αρέσουν θέλω να βγάζουν νέα τραγούδια και το κέρδος τούς δίνει αυτό ακριβώς το σήμα, να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν τόσο ωραία) όσο το γεγονός ότι δεν μου περίσσευαν χρήματα. Τώρα που άλλαξα σπίτι και έχω πιο φτηνό ενοίκιο δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία. (επίσης έχω μια ωραία συγκάτοικο :Ρ)

Το CD είναι σπατάλη:
– χώρου
– χρόνου
– χρημάτων

Χώρο δεν έχω καθόλου, γίνεται πανικός στο δωμάτιο μου και το σπίτι δεν έχει σαλόνι. Όλα μου τα cd όταν τα έκανα mp3 χώρεσαν μέσα σε ένα μικρό κουτάκι, τον σκληρό μου δίσκο 😉

Με τον File Server που απέκτησα πρόσφατα δεν χρειάζεται να ψάχνω να βρω το cd, να ανοιγοκλείνω το cd tray και να περιμένω να το διαβάσει, απλά πατάω το όνομα του τραγουδιού στον player και το ακούω (σε οποιονδήποτε υπολογιστή του δικτύου μου).

Από την άλλη όταν θέλω ένα τραγούδι το θέλω επιτόπου, δεν θέλω να το παραγγείλω και να περιμένω ημέρες ή εβδομάδες, ούτε θέλω να σταματήσω ότι κάνω εκείνη την στιγμή και να τα παρατήσω όλα και να βγω έξω στο κρύο μόνο και μόνο γι’ αυτό. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να γράψω το όνομα του τραγουδιού που θέλω ή του δίσκου σε ένα διαδικτυακό κατάστημα μουσικής όπως το iTunes και να το αγοράσω. Και τα καταστήματα αυτά είναι ανοικτά 24/7 😉 Αν είσαι σε ένα πάρτυ ή είναι μεσάνυκτα δεν χρειάζεται να περιμένεις την άλλη ημέρα το πρωί. Αγοράζοντας απευθείας σε μορφή mp3 γλυτώνω και τον χρόνο που θα ξόδευα για να τα μετατρέψω εφόσον ακούω μουσική από το εμπιθρόφωνο και τους υπολογιστές μου κατά 99.9%.

Άλλο ένα καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις ολόκληρο τον δίσκο για ένα κομμάτι μόνο. Έτσι μπορείς να εξοικονομήσεις και χρήματα.

Το κακό είναι ότι μαζί με το cd πέθανε και ο ήχος υψηλής πιστότητας 😦 Από τα ηχειάκια του υπολογιστή και τις ψείρες του εμπιθρόφωνου δεν μπορώ να καταλάβω την διαφορά αλλά σε ένα καλό σύστημα ήχου πιστεύω φαίνεται. Όταν θα γίνει στάνταρντ ένα lossless format ήχου κάτι μου λέει ότι θα χρειαστεί να ξαναμετατρέψω τα cd μου… αν θα τα βλέπει ο υπολογιστής μου τότε.

ΥΓ: καλά ως μέσον αποθήκευσης δεν το συζητώ, έχει πεθάνει για τα καλά.

Advertisements