Ο Ηρακλής της εποχής μαςΝαι ίσως πάσχω από το σύνδρομο του Peter Pan, είμαι από αυτούς που δεν θέλουν να «μεγαλώσουν» ποτέ. Ίσως όμως τελικά να είμαι απόλυτα φυσιολογικός όπως ήταν και οι προηγούμενες γενιές.

Οι μεγάλοι λένε δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή… ερώτηση: γιατί έπαιζαν ποτέ videogames και τώρα που μεγάλωσαν το έκοψαν; Οι μεγάλοι δεν βλέπουν cartoons… ερώτηση: γιατί πότε έβλεπαν, αφού δεν είχαν καν τηλεόραση οι περισσότεροι όταν άρχισαν να διαμορφώνουν τα γούστα τους και τα χόμπι τους. Είναι παιδικά όλα αυτά εμπρός στα μάτια τους για δύο λόγους. Ως πρότυπο «μεγάλου» έχουν τους μεγάλους της παιδικής τους ηλικίας, ως πρότυπο παιδιού έχουν τα σημερινά παιδιά. Τι κάνουν οι μεγάλοι; Ότι έκαναν οι μεγάλοι που ήξεραν. Τι κάνουν τα παιδιά; Ότι κάνουν τα παιδιά τώρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι κουβαλάμε πάντα μέσα μας το παιδί που ήμασταν και γι΄αυτό οι μεγάλοι του ’40 ήταν διαφορετικοί από τους μεγάλους του ’70, του ’90 κ.ο.κ. αλλιώς κάθε γενιά μεγάλων θα ήταν ίδια. Όταν άκουσα στην εκπομπή του Χαρδαβέλα σε ένα ρεπορτάζ να παίζει ως χαλί από πίσω Iron Maiden αναφώνησα «We Rule the World», είμαστε παντού! (όταν πήγαινα δημοτικό το θεωρούσα επιστημονική φαντασία να παίξει αυτή η μουσική στην tv :P) Υπερβολή το ξέρω αλλά έχει μια δόση αλήθειας. Τα παιδιά των δεκαετιών του ’80 και του ’90 πλέον είναι μέρος των μεγάλων της εποχής μας, είναι ο φούρναρης, ο μάνατζερ ο δικηγόρος, ο διαφημιστής, ο πολιτικός, ο ηχολήπτης. Πλέον πλάθουμε τον κόσμο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση μας.

Είμαστε καταναλωτές και παραγωγοί και ένα μεγάλο μέρος των αγαθών και των υπηρεσιών που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Αγορά αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις μας. Μάλιστα μετά από καιρό θα δούμε τα πράγματα να αντιστρέφονται, αυτά που έκαναν μόνο οι μικροί όταν ήμασταν παιδιά, θα τα κάνουν μόνο οι μεγάλοι (πχ στο Games Fair όπου παίζουν rpg και strategy με φιγούρες θα περιφέρονται μεσήλικες :Ρ και μπορεί να είναι uncool το Star Wars or whatevah για τα παιδιά μας που θα απαρτίζουν τους παραγωγούς των γηρατειών μας αλλά λόγω της υπεργήρανσης του πληθυσμού θα αποτελούμε μια τεράστια φέτα της Αγοράς και θα παράγουν ταινίες που θα γεμίζουν τις αίθουσες από τα γερόντια :-Ρ)

Μην απορείτε λοιπόν αν στο μέλλον βγει παροιμία «να παίζει ο πατέρας και του παιδιού να μην δίνει»… 😉

lol δεν ξέρω αλλά βλέποντας προς το τέλος την Jean Grey μου ήρθε στο μυαλό η ατάκα της Galadriel στο LOTR:
«And I shall not be dark, but beautiful and terrible as the Morning and the Night! Fair as the Sea and the Sun and the Snow upon the Mountain! Dreadful as the Storm and the Lightning! Stronger than the foundations of the earth. All shall love me and despair!’» Θεές και οι δύο 🙂

Advertisements