Με αφορμή αυτό το twitt του Stelaboura

«Το τελωνείο στο Ελ. Βενιζέλος ζητάει 130euros για να πάρω τις μνήμες που παρήγγειλα από US (70euros)…Πάμε καλά; This country sux big time»

Οι δασμοί είναι επιπλέον φόροι για τα τα προϊόντα που περνούν τα σύνορα. Αν αγοράσετε ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, βιβλία ή άλλα αγαθά π.χ από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπως το Amazon.com που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει η πιθανότητα να πληρώσετε έναν φόρο που αγγίζει το μισό ή και μερικές φορές σχεδόν το 100% της αξίας των προϊόντων που παραγγείλατε. Και αυτό μόνο και μόνο γιατί πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας. Η διεύρυνση των επιλογών που μας έφερε το Διαδίκτυο ουσιαστικά ακυρώνεται από τους τελωνειακούς φραγμούς που θέτει το Κράτος.

Αυτού του είδους οι φόροι περιορίζουν την ελευθερία της επιλογής των πολιτών εφόσον κάνουν την αγορά κάποιων αγαθών απαγορευτική. Τις περισσότερες φορές μας εξαναγκάζουν να αγοράσουμε το ίδιο προϊόν -ένα εξάρτημα για τον υπολογιστή μας, ένα κινητό τηλέφωνο- από μια χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης όπου δεν υπάρχουν δασμοί αλλά σε πιο ακριβή τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής μας δύναμης και του βιοτικού μας επιπέδου.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της επιλογής όχι μόνο μας εξασφαλίζει την δυνατότητα να αγοράζουμε τα καλύτερα και τα πιο φτηνά αγαθά αλλά μας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουμε και κάποια προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα στην δική μας χώρα.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε κάποια αγορά μέσω internet σκεφθείτε το σοβαρά, δυστυχώς μπορεί να δεχθείτε ένα τηλεφώνημα από το τελωνείο… Πρέπει να καταργηθούν οι τελωνειακοί φόροι όπως έχουν καταργηθεί για τις αγορές από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisements