tiger-lillies-2

Απόσπασμα από την συνέντευξη του frontman των Tiger Lillies στην Athensplus, που αυτόν τον καιρό δίνουν την παράσταση Freekshow στο θέατρο Badminton:

I’m afraid, as capitalism nourishes uniformity – a prerequisite for the moneymaking industries of fashion, music, television, advertising and so on. So the more developed, consumer-oriented and capitalist a society is, the more it marginalizes anything that escapes and challenges the norm – which, in a funny kind of way, is what the «Freakshow» is about.

Άρα σε αντιπαράθεση όσο λιγότερο ανεπτυγμένη, καταναλωτική και καπιταλιστική είναι μια κοινωνία τόσο πιο πολύ δεκτική είναι στο διαφορετικό και αγκαλιάζει ότι προκαλεί και ξεφεύγει από την νόρμα.

aboriginalΔλδ αν είχαμε μια μηχανή του χρόνου και μεταφέραμε ένα χεβυμεταλά με μακριά μαλλιά και μπλούζα black metal συγκροτήματος και δύο emo αγόρια με βαμμένα νύχια και eyeliner που φασόνονται σε ένα ελληνικό χωριό του 1940 ή μια πόλη του Μεσαίωνα θα τους δεχόντουσαν με ανοικτές αγκάλες και δεν θα τους περιθωριοποιούσαν… για να μην μιλήσουμε για πιο πρωτόγονες κοινωνίες όπως αυτή των Αβοριγίνων πριν τον εποικισμό της Αυστραλίας.

Η ομοιομορφία είναι ο κανόνας στις υπανάπτυκτες κοινωνίες, προκαπιταλιστικές και σοσιαλιστικές. Οι Scorpions δημιουργήθηκαν στην καπιταλιστική Δυτική Γερμανία, όχι στην σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία. Η απόλυτη ομοιομορφία στα ρούχα εφαρμόστηκε στην Κίνα του Μάο, όχι στο καπιταλιστικό Hong Kong. Ποια είδη μουσικής και subcultures δημιουργήθηκαν στην κοινωνία της Σοβιετικής Ένωσης που κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής ελεγχόταν από το Κράτος; Στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκαν το Rock ‘n’ Roll, το blues, το rap, το hip-hop, το Jazz και πολλά άλλα με τις αντίστοιχες subcultures.

Ο Fidel Castro το 1961 απαγόρευσε το Rock and Roll ως ιμπεριαλιστική επιρροή που διαφθείρει! Δεν μιλάμε για απλή περιθωριοποίηση αλλά για ban.

Ελεύθερο Εμπόριο: Connecting people 😉

Ο άνθρωπος είναι από την φύση του ρατσιστής σε ένα βαθμό, το ξένο γενικώς φοβίζει ακριβώς γιατί είναι άγνωστο και δεν γνωρίζουμε αν είναι καλό ή κακό για εμάς. Εξελικτικά είναι καλύτερα να θεωρείς a priori κακό το άγνωστο και να το αποφεύγεις, πχ να φας μια άγνωστη ρίζα ή να πας να χαιρετήσεις μια ομάδα αγνώστων στο δάσος (μάλλον θα σου έσπαγαν το κρανίο βλ. σκηνή στην λίμνη με τις δύο ομάδες προανθρώπων στην Οδύσσεια 2001). Ο Καπιταλισμός είναι αυτός που μας έκανε να ξεπεράσουμε τον ρατσισμό σε επίπεδα που δεν έχει ξαναφτάσει ποτέ η ανθρωπότητα γιατί μας φέρνει σε επαφή και μας έκανε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο. Ένας λευκός θαυμαστής του Jimmy Hendrix και του Michael Jordan δύσκολα είναι ρατσιστής.

Ο αριστερός ίσως δει την πραγματικότητα και να παραδεχθεί ότι τελικά στον Καπιταλισμό υπάρχει πλουραλισμός και ότι ο συντηρητισμός έχει κοντά πόδια εφόσον η μόδα και τα ήθη αλλάζουν διαρκώς (ενώ στην Ελλάδα του 1800 και αρχές 1900 η μόδα είχε κολλήσει στην φουστανέλα και το τσαρούχι :Ρ) αλλά θα επιμείνει ότι ο καπιταλισμός ενώ προωθεί την διαφορετικότητα στο εσωτερικό των χωρών προωθεί την ομοιομορφία μεταξύ των χωρών, η κακή Παγκοσμιοποίηση γαρ. Στην Ελλάδα πχ μπορούμε να φάμε pizza και στην Ιταλία αντίστοιχα σουβλάκι. Στην Ιαπωνία χάμπουργκερ και στις ΗΠΑ ρύζι με κοτόπουλο τεριγιάκι. Παντού μπορούμε να φάμε τα πάντα. Τι κρίμα θα έπρεπε να κλείσουμε τα σύνορα στα ξένα αγαθά και να κρατήσουμε τις χώρες μας σαν μουσεία για να κάνουν φολκλόρ διακοπούλες οι αριστεροί. Και στην τελική αν οι Παπούα της Νέας Γουινέας θελήσουν να υιοθετήσουν ως ποτό τους την coca-cola ποιοι είμαστε εμείς να τους το απαγορεύσουμε;

Ειρωνεία

δεν είναι μονάχα να έχεις ten thousand spoons when all you need is a knife αλλά και να δίνεις συνεντεύξεις σε εφημερίδες λέγοντας ότι το οικονομικό σύστημα της κοινωνίας σου περιθωριοποιεί αυτό που κάνεις ενώ διαφημίζεσαι στην Athens Voice, στην LiFo, στο Athinorama, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Παίζεις στο θέατρο Badminton και έχεις προταθεί για βραβείο Grammy.

Σχόλια

Advertisements