Συνήθως τα τείχη χτίζονται για να εμποδίσουν την είσοδο των εισβολέων ή των «ανεπιθύμητων», όπως τα αρχαία τείχη του Πειραιά και το Σινικό ή τα τείχη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και του Ισραήλ. Μόνο στις φυλακές χρησιμεύουν, κατα κύριο λόγο, για να αποτρέπουν την έξοδο των ανθρώπων.

Πριν 18 χρόνια έπεσε το Τείχος που χώριζε την Γερμανία στα δύο. Ποίος όμως είναι ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε;

Από το 1949 έως το 1961 πάνω από 2.6 εκατομμύρια ανατολικό-γερμανοί διέφυγαν προς την δυτική Γερμανία. Το Κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας είδε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποτρέψει την διαφυγή προς την Δύση και αποφάσισε στις 13 Αυγούστου 1961, να κλείσει τα σύνορα μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού Βερολίνου.

Δύο ημέρες μετά ξεκίνησε η ανέγερση του Τείχους.

Στις 24 Αυγούστου 1961 ένας 24χρονος νεαρός είναι το πρώτο θύμα του Τείχους. Στην προσπάθεια του να αποδράσει, πυροβολήθηκε από τους φρουρούς των συνόρων. Μέχρι τις 18 Απριλίου του 1989, εκατοντάδες άνθρωποι θα χάσουν την ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν στο δυτικό Βερολίνο.

Το 1966 ξεκινάει η ανέγερση πύργων (watchtowers) για καλύτερο έλεγχο και την αποτροπή των προσπαθειών απόδρασης.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1989 ο 20χρονος Chris Gueffroy πυροβολήθηκε στην προσπάθεια του να δραπετεύσει. Είναι το τελευταίο θύμα του Τείχους.

9 Νοεμβρίου 1989
Ο ανατολικογερμανός ηγέτης Egon Krenz επιτρέπει σε όλους του ανατολικογερμανούς να κινηθούν δυτικά έχοντας βίζα

9 Νοεμβρίου 1989 (μεσάνυχτα)
Εκατοντάδες χιλιάδες παραβιάζουν το Τοίχος και ξεχύνονται στη δυτική Γερμανία

Είναι το τέλος του Τείχους, και η Αρχή του Τέλους του Κομμουνισμού. Ένα, ένα τα κομμουνιστικά καθεστώτα καταρρέουν. Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες-Φυλακή, απομεινάρια ενός σκοτεινού παρελθόντος.

Πηγές: 1 2