Η blogόσφαιρα θα αυτορυθμιστεί αυθόρμητα αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζουν κάποιοι (βλ. μηνύσεις). Απλά οι bloggers θα προστατεύουν την ανωνυμία τους με μεγαλύτερη προσοχή

EDIT: μπλόφα ήταν η μήνυση.

Μεταφράζω από το Electronic Frontier Foundation:

Οποιοσδήποτε μπορεί τελικά να βρει το blog σας εάν η πραγματική σας ταυτότητα είναι δεμένη με αυτό με κάποιον τρόπο. Και μπορεί να υπάρξουν συνέπειες. Οικογενειακά πρόσωπα μπορεί να σοκαριστούν ή να νευριάσουν όταν διαβάσουν τις μη-λογοκριμένες σας σκέψεις. Ένας πιθανός εργοδότης μπορεί να το σκεφτεί διπλά να σας προσλάβει. Αλλά αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να γράφετε. Αντιθέτως θα έπρεπε να σας εμπνέουν να κρατήσετε το blog σας μυστικό ή προσβάσιμο μονάχα σε μερικά άτομα που εμπιστεύεστε.

Εδώ θα σας προσφέρουμε μερικές απλές προφυλάξεις για να σας βοηθήσουμε να κρατήσετε τον έλεγχο της προσωπικής σας ιδιωτικότητας έτσι ώστε να μπορείτε να εκφράσετε τον εαυτό σας δίχως την αντιμετώπιση άδικων αντιποίνων. Εάν τις ακολουθήσετε σωστά, αυτές οι προφυλάξεις μπορούν να σας γλυτώσουν από το να νιώσετε αμηχανία ή απλά αλλόκοτα εμπρός σε φίλους και συνεργάτες.

1. Χρησιμοποιήστε Ψευδώνυμο και μην δώσετε καμία λεπτομέρεια που αποκαλύπτει την ταυτότητα σας
Όταν γράφετε για τον χώρο εργασίας σας, βεβαιωθείτε ότι δεν δίνεται πληροφορίες που τον προδίδουν. Αυτές περιλαμβάνουν πράγματα όπου του που βρίσκεστε, πόσους εργαζόμενους έχει, και τι είδους ακριβώς δουλειά κάνετε. Ακόμα και γενικές πληροφορίες μπορούν να αποκαλύψουν πολλά. Εάν για παράδειγμα γράψετε, «εργάζομαι σε μια ακατονόμαστη εβδομαδιαία εφημερίδα στο Seattle,» είναι ξεκάθαρο ότι εργάζεστε σε ένα από τα δύο μέρη. Γι’ αυτό να είστε έξυπνοι. Αντί αυτού μπορείτε να γράψετε ότι εργάζεστε σε ένα μέσο ενημέρωσης σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη. Προφανώς, μην χρησιμοποιήσετε πραγματικά ονόματα ή αναρτήσετε φωτογραφίες του εαυτού σας. Και μην χρησιμοποιήσετε ψευδώνυμα που ακούγονται σαν τα πραγματικά ονόματα στα οποία βασίζονται – για παράδειγμα μην ανωνυμάρετε το όνομα «Analee» χρησιμοποιώντας το όνομα «Leanne.» Και να θυμάστε ότι σχεδόν οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία μπορεί να προδώσει την ταυτότητα σας – μπορεί – μπορεί να είστε το μοναδικό άτομο στον χώρο εργασίας σας με μια συγκεκριμένη ημερομηνία γενεθλίων ή με ένα πορτοκαλί γατί.

Επίσης, εάν σας απασχολεί να μην μάθουν οι συνεργάτες σας για το blog σας, μην blogάρετε ενώ είστε στην εργασίας σας. Τελεία και παύλα. Μπορείτε να βρείτε τον μπελά σας χρησιμοποιώντας πόρους της εταιρείας, όπως η διαδικτυακή σύνδεση, για να διατηρείται το blog σας, και θα είναι πολύ δύσκολο για εσάς να επιχειρηματολογήσετε ότι το blog έχει σχέση με την εργασία σας. Θα είναι επίσης πολύ δύσκολο να κρύψετε αυτήν την δραστηριότητα του blogging από τους συναδέλφους σας και τους IT υπεύθυνους που παρατηρούν την κίνηση γύρω από το δίκτυο του γραφείου.

2. Χρησιμοποιήστε τεχνολογίες ανωνυμίας
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές λύσεις για τον blogger που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Invisiblog.com είναι μια υπηρεσία που προσφέρει φιλοξενία (hosting) ανώνυμων blog δωρεάν. Μπορείτε να δημιουργείστε ένα blog εκεί χωρίς πραγματικά ονόματα συνδεδεμένα. Ακόμα και τα άτομα που τρέχουν την υπηρεσία δεν θα έχουν πρόσβαση στο όνομα σας.

Εάν ανησυχείτε ότι η υπηρεσία που φιλοξενεί το blog σας μπορεί να κρατά αρχείο της μοναδικής σας IP διεύθυνσης και έτσι να εντοπίζει από ποιόν υπολογιστή bloggάρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ανώνυμο δίκτυο Tor για να επεξεργάζεστε το blog σας. Το Tor ανακατευθύνει την διαδικτυακή σας κίνηση μέσα από κάτι που λέγεται «επικαλυμμένο δίκτυο» (overlay network) το οποίο κρύβει την IP διεύθυνση σας. Και το πιο συμαντικό, το Tor κάνει δύσκολο στους αδιάκριτους στο διαδίκτυο να ακολουθήσουν την διαδρομή των πακέτων σας και να αποδώσουν την προέλευση πίσω σε εσάς.

Για τα άτομα που θέλουν κάτι πιο φιλικό προς τον χρήστη, το Anonymizer.com προσφέρει ένα προϊόν που λέγεται «Anonymous Surfing,» το οποίο κατευθύνει την διαδικτυακή σας κίνηση μέσα από έναν διακομιστή ανωνυμίας και μπορεί να κρύψει την IP διεύθυνση σας από τις υπηρεσίες που φιλοξενούν το blog σας.

3. Χρησιμοποιήστε Ping Servers
Εάν θέλετε να προστατεύσετε την ιδιωτικότητα σας και ταυτόχρονα να βγάλετε τα νέα έξω γρήγορα, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε Ping servers για να εκπέμψουν για εσάς την καταχώρηση που κάνατε στο blog. Το Pingomatic http://www.pingomatic.com είναι ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να το κάνετε εκπέμποντας σε πολλές τοποθεσίες νέων άμεσα, κάνοντας σας ανεντόπιστο. Το πρόγραμμα θα στείλει ένα μήνυμα (ένα «ping») για την καταχώρηση σας στο blog σε κάμποσες μηχανές αναζήτησης blog όπως το Feedster και το Technorati. Μόλις αυτοί οι ιστότοποι καταγράψουν την καταχώρηση σας -το οποίο συμβαίνει συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά- μπορείτε να σβήσετε την καταχώρηση σας από το blog. Έτσι τα νέα βγαίνουν έξω γρήγορα και η πηγή μπορεί να εξατμιστεί μέσα σε μισή ώρα. Αυτό προστατεύει τον ομιλητή ενώ ταυτόχρονα βοηθά την blogoκαταχώρηση να φτάσει στους ανθρώπους γρήγορα.

4. Περιορίστε το κοινό σας
Πολλές υπηρεσίες blogging, συμπεριλαμβανομένου του LiveJournal, σας επιτρέπουν να καθορίσετε ξεχωριστές καταχωρήσεις ή ολόκληρο το blog σας διαθέσιμο μονάχα σε αυτούς που έχουν κωδικό ή σε άτομα τα οποία έχετε ορίσει ως φίλους. Εάν ο κύριος σκοπός του blog σας είναι να επικοινωνείτε με φίλους και οικογένεια, και θέλετε να αποφύγετε παράπλευρες ζημιές προς την ιδιωτικότητα σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την δυνατότητα. Εάν φιλοξενείτε το ίδιο σας το blog μπορείτε να το ρυθμίσετε να είναι προατευμένο με κωδικό, ή να το κάνετε ορατό μονάχα στα άτομα που το κοιτούν από συγκεκριμένους υπολογιστές.

5. Μην είστε Googleable
Εάν θέλετε να αποκλείσετε τις περισσότερες μεγαλύτερες μηχανές ανεύρεσης σαν το Google από το να περιλαμβάνουν το blog σας στα αποτελέσματα έρευνας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ειδικό αρχείο το οποίο λέει σε αυτές τις υπηρεσίες ανεύρεσης να αγνοήσουν την διεύθυνση σας. Το αρχείο λέγετε robots.txt, ¨η a Robots Text File. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επίσης για να αποκλείσετε της μηχανές ανεύρεσης από το να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια μέρη του blog σας. Εάν δεν ξέρετε πως να το κάνετε αυτό μόνοι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο «Robots Text File Generator» δωρεάν από το Web Tool Central. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι μηχανές ανεύρεσης όπως η Google μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει ένα αρχείο robots.txt, κάνοντας έτσι το blog σας εύκολα ανευρέσιμο. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και κόλπα για να κάνετε το blog σας ακόμα λιγότερο ανευρέσιμο, χωρίς να στηρίζεστε στο robots.txt.

6. Καταχωρίστε το όνομα του ιστότοπου σας ανώνυμα.
Ακόμα και εάν δεν δώσετε το πραγματικό σας όνομα ή προσωπικές πληροφορίες στο blog σας, οι άνθρωπο μπορούν να κοιτάξουν τα WHOIS αρχεία για το όνομα του ιστότοπου σας και να μάθουν ποιος είστε. Εάν δεν θέλετε κανένας να το κάνει αυτό, σκεφτείτε να καταχωρίσετε το όνομα του ιστότοπου σας ανώνυμα. Το Online Policy Group (OPG) προσφέρει καταχώρηση ονόματος ιστοτόπου με προστασία της ιδιωτικότητας στο https://www.onlinepolicy.org/forms/opg-domain-create.shtml

«Ρυθμίστε τα, για να μη σας τα ρυθμίσουν» μας είπαν. Θα αυτορυθμιστούμε λοιπόν την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε blog.